Recept na Citronové kuře
Recept na Citronové kuře. Nejdřív zapnu troubu na 200 °C, aby byla dobře předehřátá. Zapékací mísu nebo pekáč vymažu máslem a připravím si kořeněné máslo. Do misky nastrouhám na jemném struhadle kůru z poloviny citronu, přidám máslo, česnek, majoránku, tymián, pepř a zamíchám.
2. Kuře umyju a osuším. Opatrně nadzvednu kůži na prsou, aby se vytvořily kapsy. Do nich vpravím asi tak dvě třetiny másla, přetáhnu kůži zpět a zbytkem másla pomažu kuře na povrchu.
3. Druhou polovinu citronu nakrájím na kousky, dám je dovnitř kuřete a pak ho svážu kuchyňským provázkem. Omotám ho kolem nohou, překřížím pod tělem a svážu pevně u stehen. Osolím, opepřím, položím ho na pekáč prsíčky nahoru a dám péct. Po dvaceti minutách kuře přikryju alobalem a peču dalších čtyřicet minut.
4. Kuře vyndám z trouby, pokladu kolem něj brambory, potřu je vypečenou šťávou a peču dalších třicet minut. Pak kuře vyndám, nechám ho zakryté alobalem deset minut odpočinout, pokud brambory ještě nejsou pečené, vrátím je do trouby. Kuře pak naporcuju a podávám s brambory politými vypečenou šťávou.
60 g | másla, změklého + na vymazán | ||
1 | citron | ||
2 | stroužky česneku, drcené | ||
1 | lžíce majoránky | ||
1 | lžíce tymiánu | ||
1 | kuře | ||
1 kg | brambor, nakrájených na čtvrtky | ||
sůl a čerstvě mletý pepř |