Svatomartinská husa
Svatomartinská husa. Tajemství šťavnaté a voňavé pečínky spočívá v pomalé přípravě, a to až 12 hodin. Trouba přitom musí být zahřátá jen velmi málo. Průměrná husa se při teplotě 100 °C upeče za sedm až osm hodin. Husu si nejdříve ze všech stran i zevnitř prosolíme. Zevnitř ji ještě prosypeme majoránkou, zvenku kmínem.
Přendáme ji do většího pekáčku, přiklopíme a dáme péct do trouby vyhřáté na 160 °C. Po 80 minutách ji obrátíme prsy nahoru, aby se rovnoměrně propekla z obou stran. Pečeme dalších 80 minut a nezapomínáme každých 15 minut přelít výpekem. Po uplynulé době, kterou strávila pod pokličkou, ji odklopíme a necháme dalších 20 minut péct, aby se nám udělala kůrčička. Na zelí si nasekáme šalotky, které necháme na chvilku opéct na rozpuštěném másle.
Přidáme třtinový cukr, který nám krásně zkaramelizuje. Potom do hrnce dáme okapané zelí s troškou láku, víno, kmín a sůl. Necháme asi 15 minut vařit, dokud nám zelí nezměkne. Případně ještě nakonec dochutíme. Brambory si uvaříme a oloupeme. Ještě horké je nastrouháme na struhadle. Vsypeme k nim mouku, solamyl, vejce a sůl a propracujeme v hladké těsto, z kterého si uválíme dvě šišky. Do většího hrnce si dáme vařit vodu a až bude vřít, vhodíme do ní obě šišky. Necháme vařit asi dvacet minut, dokud nevyplavou na povrch.