Cibulačka, cibulová polévka
Cibulačka, cibulová polévka. Do kastrolu dáme kousek másla s trochou oleje aby se máslo nepřipalovalo. Zasypeme nahrubo nakrájenou cibulí a zpěníme do zlatova. Zaprášíme 1 lžící mouky, uděláme jíšku a zalijeme vodou. Přidáme na malé kostičky nakrájený brambor, 2 lžíce nahrubo nastrouhané kořenové zeleniny, masox a vaříme na mírném plameni, nepřikryté asi 10 minut.
Dochutíme kořením, vložíme nakrájený salám a nakonec přidáme najemno krájený pórek a prolisovaný česnek. Na dno talíře dáme lžíci strouhaného sýra, zalijeme horkou polévkou a jako přílohu podáváme osmažené kostičky chleba. Potřebujeme 3 větší cibule, 1 brambor, 1 masox, 5 dkg šunkového salámu, kořenová zelenina, zelená část pórku, pepř, magi, sůl, olej, máslo, 1 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku.