Turecká rybí polévka
Turecká rybí polévka recepty, suroviny na recept 2 velké cibule, 3 lžíce (olivového) oleje, rybí odřezky (hlavy, ocasy, kosti), 3-4 lžíce octa, 2 lžíce nadrobno nakrájené petrželové natě, sůl, mletý pepř, 1-2 rozetřené stroužky česneku, ¼ lžičky šafránu nebo lžička kurkumy (nemusí být), 500 g plátků bílé ryby, 3 žloutky, šťáva z 1 – 2 citrónů, ½ lžičky mleté skořice.
Nadrobno nakrájenou cibuli necháme v oleji na velké pánvi zesklovatět. Přidáme rybí odřezky a 1 ½ – 2 litry vody. Doplníme octem, petrželovou natí, solí a pepřem, česnekem, popřípadě šafránem nebo kurkumou, podle chuti. Přivedeme k varu a pak mírně vaříme (táhneme) asi 1 hodinu, až získáme dobrý vývar. Procedíme jemným sítem a čistý vývar dáme zpět do pánve. Znovu přivedeme k varu a přidáme rybí kousky. Táhneme dalších asi 20 minut, až je ryba měkká. Ušleháme žloutky, přidáme šťávu z citrónu a znovu šleháme. Zašleháme ještě naběračku vývaru a za stálého silného šlehání tuto směs vlijeme do polévky, kterou silně zahřejeme, ale nevaříme. Podáváme horkou nebo studenou, zaprášenou podle chuti skořicí.