Tyto internetové stránky využívají soubory cookie k ukládání informací na Vašem počítači. Některé jsou z nich zásadně důležité pro funkčnost stránek. Dalším používáním těchto stránek udělujete souhlas s umístěním těchto souborů cookie. V případě nesouhlasu opusťte tyto stránky.
| Souhlasím | Opustit stránky |
Dětské speciality | Grilování | Majonézy a omáčky | Maso | Polévky | Ryby | Rychlé recepty | Saláty | Vánoční cukroví | Zavářky do polévky

Tradiční příprava chleba.

Tradiční příprava chleba. Napoprvé začínáme kváskem: Do mísy dejte lžíci žitné mouky a lžíci nebo dvě vlažné vody. Rozmíchejte na těstíčko hustoty zubní pasty. Nechte v teple. Za čtvrt dne přidejte totéž. Promíchejte a nechte stát. Za další čtvrt dne znovu. Druhého dne začnou být vidět maličké bublinky a těsto přestane vonět po mouce a začne smrdět kysele.

Pokračujte stále stejně, kolik kvásku už máte, tolik žitné mouky můžete dosypat (a dolít vodou). Kvásek dělá bublinky, když je bublinek plný, mění-li barvu, je světlejší a řídne, potřebuje buď dokrmit nebo použít. Napoprvé potřebujete asi 3 dny, než kvásek řádně vzejde. Máte-li ho moc, odeberte do mražáku a pokračujte jen s malým množstvím celkem budete potřebovat hrnek až dva kvásku.

Zaděláváme těsto:
Když kvásek dobře roste (asi 3. den) si řekněte, kolik chleba budete chtít. Představte si velikost bochníku. Čtvrtinu až třetinu bochníku byste měli mít ve formě kvásku (když je plný bublinek). Druhou čtvrtinu až třetinu dosypete bílou pšeničnou moukou. Poslední část třetina až polovina – vznikne kynutím, těsto se má zvětšit na dvojnásobek. Takže k vzešlému kvásku dosypte bílou mouku, sůl a kmín a dolijte vlažnou vodou, těsto je nezvykle lepkavé. Zadělejte těsto raději hodně husté, kynutím ještě zeřídne a na plechu by mohlo ztratit tvar. Nechte kynout v teple alespoň půl dne nebo přes noc, než nabyde na dvojnásobek. Pekaři nechávali kynout na pomoučené ošatce, aby byl pecen kulatý.

Pečeme:
20 minut na 200st. a ještě 15 minut na 160st. Upečený chleba má být na poklep dutý. Mísu od těsta nemyjte, ale uschovejte jako základ na příští kvásek. Příště zbytky seškrábejte na dno, (přidejte přebytky kvásku z mražáku) zalijte lžící vody a lžící žitné mouy.  Napodruhé už kvásek roste rychleji, dokrmíte jednou dvakrát, večer zaděláváte, ráno pečete.

Ingredience:

40% žitná mouka
60% pšeničná mouka
lžička soli
lžička kmínu
vlažná voda
zcela bez droždí a kypřicího prášku

Komentáře