Vánočka
Vánočka, Vánoční cukroví. Dej do misy 25 až 30 dkg másla, sádla anebo husího, kachního sádla, 20 dkg cukru, 1 dkg soli, citronové, pomerančové kůry, vanilky, rumu, višňovky, 4 až 6 celých vajec. Dobře rukama propracuj a očištěné, oprané hrozinky, opařené a oloupané krájené mandle. Jsou-li ořechy, můžeme vyloupané, pokrájené též přidat.
Pak ze 4 dkg kvasnic vykynutý kvásek a 1 kg přesáté, ohřáté mouky. Mléka co jest třeba. Vypracuj rukama dobře tužší těsto a nech zkynout. Zkynuté rozděl na 8 kusů. Vyválej podlouhlé šišky.
Maková nádívka: Vaříme vodu, cukr, trochu sádla, přidáme mletý mák, zrnko soli, hrozinky. Svaříme v hustou kaši.
Oříšková - ořechová - mándlová náplň: Cukr, vodu, kousek másla vaříme. Strouh. oříšku, ořechy, mandle, hrozinky, zrnko soli v hustou kaši. Kdo chce, přidej čokolády. Pak každou sbal. Pleť vánočku, dej na sebe. Potři tu spodní vodou, dej na ni ten vrch. Špejlemi hodně zapichej a nech v ní a zkynutou potři vejcem, peč. Pečenou cukrovou vodou, posyp cukrem. 6-7 minut nech v troubě zaschnout.