Tyto internetové stránky využívají soubory cookie k ukládání informací na Vašem počítači. Některé jsou z nich zásadně důležité pro funkčnost stránek. Dalším používáním těchto stránek udělujete souhlas s umístěním těchto souborů cookie. V případě nesouhlasu opusťte tyto stránky.
| Souhlasím | Opustit stránky |
Dětské speciality | Grilování | Majonézy a omáčky | Maso | Polévky | Ryby | Rychlé recepty | Saláty | Vánoční cukroví | Zavářky do polévky

Vánoční cukroví linecké

Vánoční cukroví linecké. Linecké těsto je vlastně druhem těsta, které jinak nazýváme křehkým těstem, kdy se zpracuje mouka (většinou hladká), tuk a cukr. Navíc se přidává žloutek, ale nemusí tam být, v případě potřeby stačí trochu studené vody. Část mouky pro sváteční pečení může být nahrazena mletými ořechy nebo mandlemi.

Zbarvení těsta ovlivňujeme přidáním kakaa nebo instantní kávy. Pro přípravu lineckého těsta si můžeme vybrat z řady receptů, kde jsou základní ingredience přesně na gram nebo dokonce na půl gramu určeny. Ale toto těsto má jedno základní pravidlo, které můžeme vždycky použít a připravovat ho i bez receptu a sice to, že se připravuje v poměru 3:2:1. To znamená 3 díly mouky, 2 díly tuku a 1 díl cukru. Zpracovává se ručně na vále, i když můžeme uvedené ingredience předem zpracovat ve šlehači. Přesto však bereme v úvahu maximální objem, který jsme schopni při celém zpracování zvládnout a z tohoto pohledu je nejvhodnější nejvyšší poměr 42 dkg mouky, 28 dkg tuku a 14 dkg cukru. Jak již bylo řečeno, těsto propracujeme na vále tak, že je nejdříve promneme jako na drobenku a spojíme. Není nutné je delší dobu propracovávat. Hotové těsto necháme v chladu odležet. Pak je vyválíme a můžeme vykrajovat libovolné tvary. 

Pokud máme dostatek plechů a místo v ledničce nebo k dispozici opravdu chladnou místnost, tak je ještě lepší těsto vyválet a tvary vykrájet ihned a nechat několik hodin odležet kousky cukroví připravené k pečení. Z vyváleného těsta můžeme vykrajovat nejrůznější tvary. Pro vánoční cukroví volíme spíše drobnější tvary jako kolečka, hvězdičky, srdíčka, oválky a další jim podobné. Protože linecké těsto většinou spojujeme krémem nebo zavařeninou, předem si rozmyslíme, zda chceme mít horní díl částečně otevřený a pak musíme tvary rozdělit na polovinu a v jedné polovině vykrájet středy. Na tento úkon se vyplatí si koupit komplet dvou formiček, kdy jedna je plná a druhá vykrojená. Formičky klademe na těsto tak, aby bylo co nejméně odkrojků. Linecké cukroví pečeme ve středně teplé troubě při zhruba 180°C dorůžova. 

Protože těsto je dostatečně tučné, nemusíme plech vymazávat a není třeba ani pečící papír. Z plechu linecké cukroví sundáváme lopatkou a ukládáme na rovný tác, aby se horké kousky nezkroutily. Předtím, než na plech narovnáme další várku cukroví, necháme plech zcela vychladnout. 

Komentáře